Rapporter från Kreta vecka 16 2023
Gribiliana 23/4 - Blåsigt, mulet och 18° klockan nio. Under dagen sakta väderförbättring med mest sol och termometern kröp upp till 25° på eftermiddagen.
En lugn hemmadag med olika sysslor och vila i skuggan. Direkt vistelse i den starka solen blev det inte så mycket. Till slut iallafall två bilder för dem som vill ha bilder.

Bougainvillean på Rudis turkiska hus har tagit sig bra de senaste dagarna.

Två små fåglar på en gren (fast egentligen på en elkabel).
Gribiliana 22/4 - Under natten till i dag hade det regnat en del för gårdens stenplattor var blöta. Vindstilla, mulet med enstaka tunnare molnpartier så solen antyddes ibland och 18° klockan nio. Snart kom mer moln, men inget regn. Fram mot mitten av dagen började det klarna upp. Meteorologerna förutsade att det skulle bli en eftermiddag med mycket kraftigt regn, så vi befarade att vi inte skulle ta oss ner till Kolimbarki.
Så blev det inte alls, utan eftermiddagen blev solig och fin och vi kunde gå ner som vi ursprungligen hade tänkt. Till kaféet, där vi träffade Ourania den sista av familjen Rosmarakis vi inre träffat tidigare denna vår, och SYNKA. Resten framgår av dagens två bilder med tillhörande beskrivningar.

I väntan på Andonis och taxin som skulle ta oss upp till Gribilana. Strax efter att jag tagit bilden dök den forne grannen i Gribiliana Dimitris upp. Numera bor han och Julie i den lugna byn Koumouli där de trivs mycket bra.

Uppe vid parkeringen i Gribiliana med allt vi inhandlat. På grund av olika krämpor handlar vi numera inte så ofta utan mer sällan och tar taxi upp för backarna med alla varorna. (Bland annat en flaska med 2 liter kretensisk konjak för ungefär 350 kronor. Alltså tämligen billigt. Det fanns nämligen inte mindre flaskor.)
Gribiliana 21/4 - Lättare vindar, några moln och knappt 18° klockan nio. Precis som i går vid samma tid. Molnen skingrades snart och det blev mycket sol. Senare kom himlen ändå att täckas av moln. Några enstaka regndroppar på eftermiddagen hörde också till väderbilden. Mycket varmare än på morgonen blev det inte senare heller.
Apelsinerna tog slut i morse så vi begav oss i väg till vårt nya apelsinträd. Skalen på apelsinerna ser inte fina ut och skulle vara helt omöjliga att sälja, så de lämnas att falla till marken om ingen tar dem. Däremot blir det utmärkt juice. Tre bilder från dagens apelsinvandring rundar av dagens rapport.

I dag passerade vi denna bundna och ensamma get på samma ställe som i söndags.

Nästan tillbaka till huset gick vi uppför backen med huset där änklingen Nikolaos bodde till sin död 2015. Under åren som huset stått obebott har det förfallit betänkligt.

Utanför Nikolaos hus växer massor med krasse, och senare kommer blomman för dagen..
Gribiliana 20/4 - Lättare vindar, några moln och knappt 18° klockan nio. Under dagen få moln men fortsatt och något tilltagande vind. Högsta temperatur 22°. Dagens mycket korta rapport fortsätter och avslutas med en bild och en liten video.

Oxalis pes capre finns nu här på gården sedan vi började slänga blad och löv i gårdens blomsterbädd på höstarna så att det blev en del jord där och inte bara grus.

Fast fåglarna kvittrar för fullt bryr sig inte Gösta om dem på något sätt. En del katter blir helt vilda och tror att de kan fånga dem. Se på Gösta och lyssna till fågelkvitter genom att klicka på bilden. (Tyvärr är bilden något skakig då videon togs på långt håll.)
Gribiliana 19/4 - En del blåst, växlande molnighet med moln av olika gråhet, enstaka regnskurar och knappt 18° klockan nio. Fortsättning i samma stil hela dagen förutom en bättre period på eftermiddagen. Något varmare med solens hjälp än på morgonen.
Denna dag har vi inte varit utanför husets port. Vädret inbjöd inte till det. I stället sysselsättningar innanför. Majsan kokade kycklinggryta till middagen. Jag studerade bland annat renoveringen av huset på andra sidan gränden. En del av detta var med på en bild 14 april. Detaljer om renoveringen följer med tre bilder med text.

Denna AC har funnits där sedan minst 2007 och varit ganska rostig sedan dess. Den och andra har nästan aldrig använts då vi varit i Gribiliana. I dag har man förbättrat utseendet av denna med målning, om det förbättrar funktionen är tveksamt. Balkonglampan, som skulle ha varit till höger, trillade ner för några år sedan och har aldrig blivit ersatt.

Färdigmålat, men det kunde kanske ha gjorts mer noggrant. En del har man hoppat över. Dessvärre har vi tidigare hört av andra att denna apparat brukar föra oväsen och störa grannarna när den är igång.

Vattenrännan är inte i bästa skick, så vatten brukar falla ner på bortre balkongen. Dessbättre regnar det inte så mycket på sommaren.
Gribiliana 18/4 - Växlande molnighet, mycket blåsigt och under 18° klockan nio. Det sköna nästan för varma vädret under påsken byttes i dag mot en sämre variant. När solen gick i moln kändes det svalt. Temperaturen steg inte mycket under dagen.
I dag var vi ner till Kolimbari för endast andra gången sedan vi kom hit. De ställen vi var till var de gamla vanliga. På vägen ner passerade vi också som vanligt två kyrkor. Vid dessa tog jag varsin bild som nu följer som avslutning för dagens rapport.

Först kom vi till kyrkan Agios Georgios i Gribiliana. På grinden till kyrkogården fanns detta meddelande från kyrkorådet. Där står ungefär att ägaren till varje familjegrav ska erlägga 10 euro för att hålla kyrkogården ren och fin.

När vi passerade kyrkan Agia Marina i Kolimbari hade ett bröllop just ägt rum.
Gribiliana 17/4 - Så gott som molnfritt, vindstilla, havet spegelblankt och nästan 19° klockan nio. Eftermiddagen blev på samma sätt fast varmare med drygt 24°. Det blev någon timmes solning på takterassen, mer klarade man inte av eftersom det var helt i avsaknad av svalkande vind.
Annandag påsk var en lugn dag i nejden, det verkade som all kraft förbrukats i och med påskdagen. Knappast något hördes vara sig nära eller långt bort. Men alla hade inte helt förbrukat sin kraft, för på eftermiddagen bankade det på porten ingen för andra gången denna vår. Det var grannen Antonia som kom med en makaronirätt. Hur det smakade får jag återkomma till i morgon. Bild på maten och en till bild avslutar dagens rapport.

Antonias makaronilåda. I dag var det alltså kött med också, det är det inte alltid.

Andra bilden från annandag påsk blev detta stilleben.
O,TI KALO