Rapporter från Kreta vecka 17 2023
Gribiliana 30/4 - Vind från nordväst, mest moln och 19° klockan nio. Mulet fram till början av eftermiddagen då kom enstaka halvsolglimtar fram genom molnen ibland. Den knappa solen gjorde att temperaturen blev obetydligt högre än på morgonen.
Sista april är det, fast inget spring utför backarna här, som utför Carolinabacken i Uppsala denna dag. Carolinabacken är förresten ynklig jämfört med de backar vi har här. De som bor här och inte åker bil får bra träning. När vi träffade kyrkvärden Elektra för några dagar sedan nere vid gamla Kissamosvägen fick vi en påminnelse om detta. Hon drog uppför backen, efter en kort pratstund med oss, med en hastighet för hög åtminstone för mig. Visserligen är hon väl ungefär drygt tio år yngre och har inte PMR så vitt jag vet. Dessutom bar hon bara på en tom plasthink och vi hade mer tyngd i ryggsäckarna. Fast numera inte som förr.
Denna månads rapporter avslutas med två bilder från det ganska ihållandde åtgärderna på huset nära oss, ofta på helgerna.

Underhållet av huset på andra sidan gränden mot öster fortsätter som vanligt mest på helgen. Få se hur det blir på arbetets högtidsdag 1 maj i morgon.

Runt hörnet till vänster på ovanstående bild. Till vänster tillkom en tryckknapp/kortlästare antagligen för inpasseringskontroll för några dagar sedan. Låset nere till höger fanns redan då vi kom. Vad månde bliva när allt är gort åt detta hus?
Gribiliana 29/4 - Vindstilla, klarblå himmel och 19° klockan nio. Mycket litet blåst under resten av dagen och inga moln. Inga fantasitemperaturer i skuggan: 23° som mest. Vid vistelse i det starka solskenet mycket varmt.
Mitt på dagen gjorde vi en liten rundvandring i byn i den varma solen för att bl.a. skörda lagerblad. Två bilder för dagen blir det och de kommer efter ett tips som genast kommer.
Ett tips till dem som vill se de stora bilderna maximalt och har lyckan att sitta vid en dator: Tryck på tangenten F11, då visas ett maximalt fönster. Innehållet visas så stort som det är utan anpassning till att visas helt inom skärmens storlek. En del av innehållet kan alltså hamna utanför skärmens visning, då får man skrolla. Man kan om man så vill visa bara bilden i ett nytt fönster/flik och anpassa bildens storlek. Det är bara att pröva sig fram om man inte redan vet hur man gör!

Här tog vi lagerblad från denna stora buske snarare än träd. Vi minns när det bara var en liten buske. Uppe till vänster ses Gribilianas kyrka Agios Georgios.

Det här är blommande aloe vera. Hur man gör produkter av växten kan jag inget om.
Gribiliana 28/4 - Nordlig frisk vind, enstaka moln och 18,5° klockan nio. Sol nästsan hela dagen och vinden började avta på eftermiddagen och vid femtiden var det lugnt och temperaturen 23°.
Nu slutar jag denna enkla rapport från en fin dag med två bilder med anknytning till gården och dess omedelbara omgivning.

Nu är problemet med ursprunget till hundlortarna på taket fullständigt löst, de kommer från grannens hund. Grannarna, som vi aldrig har träffat, i huset mot norr har äntligen insett att något måste göras så att deras hund inte kan komma ut med sina lortar på Stefnos tak och vår taklterass. Jag fattar inte att de inte tidigare insett att hundar inte kan skita på andras hus.

När jag satt och talade i telefon på eftermiddagen kom denna fågel, en av många här, och satte sig i den glesa vinrankan ovanför mig. Vad är gemensamt med dagens bilder? Jo, båda handlar om sådana som lägger sin avföring var som helst.
Gribiliana 27/4 - I dag något svagare vind fast från norr. Nästan klart bara några enstaka moln och 19° klockan nio. Senare något flera moln och än senare nästan klart och vindstilla. Varmast blev det med knappt 24°.
Inga långa utläggningar i dag. Fyra bilder från en vandring till hamnen och havet. Sedan till affären KRITIKOS för första gången. Varje bild får tala för sig själv, sedan är rapporten slut.

Här där den mer pittoreska fiskehamnen låg förr har så gott som inget hänt sedan december. I bakgrunden klostret Gonia och Kretas ortodoxa akademi.

Det här kaféet i hamnen hade ett fåtal gäster, fast de satt förstås på andra sidan mot havet.

Klostret Gonia och Kretas ortodoxa akademi igen i bakgrunden. Den nordliga vinden och temperaturen i vattnet medgav givetvis inget bad.

Den enorma bassängen vid nybyggda hotellet Galini Bay är nu fylld för första gången. En del av rummen läckte in vatten förra året, men det är en annan historia. Några gäster verkade inte ha kommit till stället ännu.
Gribiliana 26/4 - Den kraftiga sydvästliga vinden fortsatte, mulet och knappt 18° klockan nio. Sådant väder är inte skönt här. Det klarnade dock upp senasre och blev växlande molnighet med 24° på gården. Endast i solen var det skönt. I dag inte mer om väderläget och annat i Gribiliana utan om det kommande grekiska riksdagsvalet.
Den 21 mars meddelade statsministern i Grekland Kyriakos Mitsotakis att det skulle bli val till riksdagen (I Voulí) i maj. Valdagen blir söndagen 21 maj. Valet hade kunnat vänta till juli men Mitsotakis har bestämt sig för ett tidigare val. Kyriakos Mitsotakis företräder partiet Ny Demokrati. Nästan lika stor är vänsterkoalionen SYRIZA som leds av Alexis Tsipras. För att kunna försäkra sig om en majoritet i riksdagen behöver båda förmodligen stöd av ett annat pati nämligen KINAL vars grund är det forna PASOK. Greklands nu äldsta parti kommunistpartiet KKE är inte aktuellt som stödparti för någon. Sedan finns det också några andra mindre partier.
En stor fråga i valet blir den mycket allvarliga tågolyckan i norra Grekland då 57 personer omkom och många fler skadades. Grundorsaken till att ett persontåg och ett godståg kolliderade, trots att det är dubbelspår, är ett uselt tågövervakningssystem och ett ödesdigert misstag av en trafikövervakare. Något slags automatiskt tågstopp finns tydligen inte. Inför valet kommer frågan om vem som har det politiska ansvaret att tas upp många gånger. En annan valfråga blir om förändringar i taxisystemets organisation. Det kan leda till försämringar för taxichaufförerna i gigekonomins och apparnas tidevarv.
I lördags började valkampanjen med ett tal i Chania av den kretabördige Mitsotakis. I går höll Tsipras sitt valkampsinledningstal på samma ställe i Chania nära den venetianska hamnen. Allt har vi sett på televisionen, någon tanke på att fara in till staden för att uppleva stämningen på plats hade vi inte, inte någon av dagarna.
Trots det jag skrev tidigare i dag så blir det mer från Gribiliana, nämligen fyra bilder. Några bilder från valtalen kan jag inte prestera av fullt förståeliga skäl.

När man kommer från parkeringen och går in en bit i byn och kommit till det långa huset på andra sidan gränden, från oss sett, ser det ut så här numera. Det vitmålade är något helt nytt. Fler förändringar i nästa bild.

För att kommain på gården gick man förr genom grinden till höger. Den är nu blockerad och ingången är nu till vänster. Vad det hela ska bli vet vi inte. Stort arbete har lagts ner på byggnaden sedan vi kom. Det kan inte bara vara för att hyra ut några rum till sommararbetare på hotellen nere i Kolimbari som förut. I dag var ingen och gjorde något på stället.

Grav som förseddes med rikligt med blommor till påsken. Denna bild, och nästa, tog jag när vi var ner till soptunnorna utanför kyrkogården. Det var första gången sedan vi kom i börjsan av april som vi var in på kyrkogården.

Väster om kyrkan håller ett annat hus på att renoveras. Se vilken fin uteplats under citronträdet! Mannen uppe till höger är på ett annat hus.
Gribiliana 25/4 - Stormig morgon med sydvästlig vind. Himlen klar och 18° klockan nio. Dagen fortsatte med stormigt väder och moln kom till. Något varmare än på mogonen blev det till slut, fast det kändes svalt om man inte var direkt i solen.
Det mycket blåsiga vädret gjorde att det smällde till ibland när fönsterluckor och annat togs av vinden. En del plastskynken kom farande. Före dagens video och två bilder kommer en liten speciell historia.
I grekiska byar ligger ofta husen vägg i vägg. Så är det här mot norr. I huset mot norr bor nu helt för oss nya personer. Vi ser mycket sällan till någon, men jag tror att det är två kvinnor som talar grekiska och en stor hund som skäller ibland. (Denne verkar även ha använt vår takterass, innan vi kom men även i går, som skithus. Se bild nedan.) De har ett trådlöst nätverk som heter Amalia. Vad jag säkert vet är att det ofta flyttas möbler eller annat på dagarna, det hörs. Det mer anmärkningsvärda är att natten till i dag, vid tretiden, pågick denna verksamhet också. Så var det aldrig när Långhår bodde där förr.

Klicka på bilden för att se hur palmen drabbas av blåsten.

Inte mycket av vinterns snö finns kvar på Vita bergen. (Den befarade vattenbristen i sommar kanske jag återkommer till senare.)

Taket på huset bredvid takterassen är fullt med hundskitar. Sådana har hamnat även hos oss så sent som i går. Hunden kan inte ha kommit in på vår sida annat än från taket bredvid på bilden. Vi var aldrig upp till taket i går utan gjorde nyupptäckten på förmiddagen i dag. (Grannens handduk var ett av föremålen som vinden tog.)
Gribiliana 24/4 - Intensivt fågelkvitter, nästan vindstilla, blå himmel och 18° klockan nio. Förutom fåglarnas kvitter helt tyst denna morgon, de som varit i närheten och fixat något med sina hus under helgen har åkt härifrån. Dagen fortsatte lika fint som morgonen med skillnaden att det blev 25°, alltså inte så mycket som under påsken.
Dags för en lite längre vandring denna fina dag. Vi valde lilla mandelvägen som inte har mandelträd längre. Dagens tre bilder från vandringen och tillbaka i byn.

Från vandringen längs lilla mandelvägen. Citromträd med prästkragar framför ser det ut som, men dessa kallas kranskragar och ser nästan lika ut.

Förmodligen det sista nära ruinstatus varande hus som renoveras här i närheten. Tyvärr känns läget för huset en del inklämt utan större utsikt.

Innertaket ser i allafall fint ut med imitiation av gammalt tak av trädstammar och spanskrör. Arbetet pågick redan förra året och då vi kom för ett tag sedan, men ligger nu nere på ganska typiskt sätt.
O,TI KALO