Rapporter från Kreta vecka 18 2023
Gribiliana 6/5 - Inget regn eller oväder under natten. Gråmulet, blåsigt och 18,5° klockan nio. Vinden mojnade senare med fortsatt molnighet. Skönt väder. Avfärd om några timmar till flygplatsen för avfärd till Arlanda.

Nedanför bergstoppen längst bort till vänster ligger Chanias flygplats.
Gribiliana 5/5 - En del regn under gårdagskvällen och natten till i dag. I dag byig ostlig vind, helgrått och 16° klockan nio. Med andra ord svalare än de första mornarna i april i den ortodoxa påskveckan då vi kom. Ett oväder under eftermiddagen och kvällen/natten hade utlovats. Senare på förmiddagen märkligt nog uppklarning och mycket sol. Bortåt femtiden på eftermiddagen mulet igen. Antagligen början på det oväder som utlovats. Värst såg prognosen ut för grekiska fastlandet. Strax före 22 hade inget oväder börjat.
Totalt sett har vädret under april-maj varit sämre än väntat. Att det är så framgår vid jämförelse med tidigare års rapporter. Få riktiga soldagar och en hel del blåst är slutsatsen. Avslutning nu för dagens rapport med två bilder.

Helgrått på morgonen. Detta skulle vara början på förutsagt oväder trodde vi, men snart uppklarning.

Solig eftermiddag. Vinrankan har fått en del mer grönt, men tveksamt om det blir önskat solskydd till sommaren.
Gribiliana 4/5 - Svag ostlig vind, en hel del moln och knappt 20° klockan nio. Vid mitten av dagen började vi höra kraftigt åskmuller från söder. Vi troddde det skulle komma hit, men det gick en bit österut över Vita bergen och Chania. Ungefär två timmar senare började det blixtra och dundra även här fram och tillbaka och höll på så till kvällen.
Hade tänkt se på den utförliga väderprognosen för i morgon som är på ERT3 HD 17.45. När tv:n kom på före denna tid (HD var utan funktion, men vädret är väl det sanna utan HD) var morgondagens väder redan överstökat, så vi får vara i ovisshet tillsvidare. I går kväll började prognosen flera minuter för sent... Dagens två bilder kommer helt säkert nu.

Ovädret drar fram över Darmarochóri på väg söderut mot Chania mitt på dagen.

Denna tvätt blir inte torr under dagen eller kvällen, tveksamt om den blir det under morgondagen.
Gribiliana 3/5 - Svag sydvästlig vind, enstaka moln och 19,5° klockan nio. Senare vindstilla, helmulet men tidvis skönjdes solen bakom tunnare molntäcke. Mer än drygt 22° blev det inte.
Dagen fördrevs bl.a. med diverse småarbeten, sådant som man kallar för att mölja i Dalarna. Dagens tre bilder är från gården (avlí på grekiska).

Oxalis pes-caprae, kommen från kaplandet i södra Afrika, växer här i stort sett i bara en stenhög. Växten kräver mycket lite så den finns numera överallt.

Växtligheten i krukor och lådor är numera mycket sparsam. Denna krasse tagen i Nikolaos backe har iallafall rotat sig här.

Gösta tror numera att han bor här på gården och är nästan alltid här. Speciellt om ingen är i de närmaste husen. Han är en överlevare och fanns här redan för ett år sedan, medan många andra katter inte finns kvar.
Gribiliana 2/5 - Vind från öster, mest täckande men lättare molnighet och 18° klockan nio. Lättare molntäcket blev ett mer rejält med enstaka regndroppar och vinden avtog något. Sent på eftermiddagen kom det tätare med regn. Temperaturen nöjde sig med 20°. På kvällen fler regnskurar.
Trots risk för regn gick vi ner till Kolimbari för sista gången denna vår för att köpa det vi behöver de sista dagarna före avfärden. Två bilder från detta kolimbaribesök avsluar dagens rapport.

På väg ner till Kolimbari passerade vi detta anslag på elstolpen vid Agios Georgios i Gribiliana. Vi trodde att det var om en begravning i denna kyrka, men det var nere i stora kyrkan i Kolimbari 16.00 i dag kan man läsa på lappen.

På väg upp igen till huset kan man se att det var gråväder på tidiga kvällen.
Gribiliana 1/5 - Kaló mína! Maj månad inleddes helmulen, enstaka regnstänk, vindstilla och med drygt 16° klockan nio. Under dagen smärre regnskurar då och då men också enstaka kortare solglimtar. Huvudsakligen molningt och vindstilla. Temperaturen en bit över 20° när solen lyste.
Regnet gjorde att dagen tillbringades en hel del under tak. En del förberedelser inför avfärden på lördag blev gjorda. Några enstaka bilder blev också tagna varav två visas.

Bougainvillean i krukan mot söder blommar så här fint nu.

Första bilden, tror jag, för denna gång med utsikten över havet mot Chania. Bilden tagen precis när solen lyste upp nära grannskapet.
O,TI KALO