|
|
|
Tillagning
|
|
Finhacka löken och vitlöken och fräs sedan i oljan utan att löken tar färg, använd gärna en kastrull. Lägg sedan i köttfärsen och låt den brynas under omrörning så att det inte blir köttfärsklumpar. Tillsätt de krossade tomaterna, salt, peppar och oregano. Rör om och låt köttfärsröran småputtra tills den blir som en gröt.
|
|
Gör vitsåsen och blanda 4 dl av den i den färdiga köttfärsröran. Låt resten av såsen svalna något och blanda sedan i de två äggulorna och den rivna osten.
|
|
Koka makaronerna på vanligt sätt med salt och lite olivolja så att de nästan blir lika mjuka som om de skulle ätas direkt. Häll av vattnet och blanda med lite riven muskot och de två äggvitorna.
|
|
Smörj ovan nämnda ugnsform i botten med olivolja. Lägg i 1/3 av makaronerna och bred ut dem, sedan hälften av köttfärsröran ovanpå och ytterligare en till tredjedel av makaronerna ovanpå köttfärsröran. Därefter resten av köttfärsröran och överst resten av makaronerna. Häll sedan över vitsåsen och pudra över med lite riven ost. Grädda till sist i ugn vid 200º värme c:a 40 min eller tills ytan fått en härlig brun färg.
|
|
Låt pastitsion svalna något och skär sedan upp den i ungefär 15 portionsbitar. Det går utmärkt att frysa in bitarna för att äta senare. Linda varje portionsbit i plastfolie före infrysningen.
|
|
Recept på pastitsio som pdf-fil utan bilder.
|
|
|
|
|