Pastitsio
Pastítsio är makaronpudding på grekiska fast receptmässigt mer lik lasagne. Den är liksom mousaka en vanlig rätt på grekiska tavernor. Vid en hastig blick i köket ser de två rätterna ganska lika ut där de ligger i sina formar. Skillnaden är i stort sett att i pastitsio är det makaroner medan det i mousaka är aubergine och oftast också potatis.
Här följer ett väl beprövat recept på pastitsio för ungefär 15 rejäla portioner.
Så här ser den färdiga pastitsion ut.
Ser inte denna portionsbit läcker ut?
Ingredienser
Köttfärsröra:
1 kg
2-3
5
2
1 msk

1½ msk
1 dl
köttfärs, nötkött eller blandfärs
gula lökar
vitlöksklyftor
burkar krossade tomater
salt
svartpeppar
oregano (mer om styrkan är låg)
olivolja
Vitsås (Béchamelsås):
3 l

standardmjölk
vetemjöl
Använd gärna idealmjöl, det finns också såsrecept på mjölkartongen. Snåla inte på salt och peppar för såsen ska ha rejäl smak.



2
120 g
margarin
salt
svartpeppar
äggulor
riven kefalotíri (grekisk hårdost) eller parmesanost
Makaronfyllning:
1 kg långa makaroner
Makaronerna är lika långa som spagetti och finns i affärer som har grekisk mat. Man kan också ha kortare vanliga makaroner men de uppskurna bitarna av pastitsion håller ihop sämre då.



2
salt
olivolja (en gnutta i vattnet vid kokningen)
riven muskotnöt
äggvitor
Övrigt:
Ytterligare lite riven ost att strö över före gräddningen.
En ugnsform att grädda pastitsion i med mått ungefär 40x30x6 cm för att passa mängderna i detta recept.
Tillagning
Finhacka löken och vitlöken och fräs sedan i oljan utan att löken tar färg, använd gärna en kastrull. Lägg sedan i köttfärsen och låt den brynas under omrörning så att det inte blir köttfärsklumpar. Tillsätt de krossade tomaterna, salt, peppar och oregano. Rör om och låt köttfärsröran småputtra tills den blir som en gröt.
Gör vitsåsen och blanda 4 dl av den i den färdiga köttfärsröran. Låt resten av såsen svalna något och blanda sedan i de två äggulorna och den rivna osten.
Koka makaronerna på vanligt sätt med salt och lite olivolja så att de nästan blir lika mjuka som om de skulle ätas direkt. Häll av vattnet och blanda med lite riven muskot och de två äggvitorna.
Smörj ovan nämnda ugnsform i botten med olivolja. Lägg i 1/3 av makaronerna och bred ut dem, sedan hälften av köttfärsröran ovanpå och ytterligare en till tredjedel av makaronerna ovanpå köttfärsröran. Därefter resten av köttfärsröran och överst resten av makaronerna. Häll sedan över vitsåsen och pudra över med lite riven ost. Grädda till sist i ugn vid 200º värme c:a 40 min eller tills ytan fått en härlig brun färg.
Låt pastitsion svalna något och skär sedan upp den i ungefär 15 portionsbitar. Det går utmärkt att frysa in bitarna för att äta senare. Linda varje portionsbit i plastfolie före infrysningen.
Recept på pastitsio som pdf-fil utan bilder.
O,TI KALO