Stifado
Grytor av olika slag är mycket vanlig mat i Grekland och förekommer än mer i hemmen än på tavernor. Stifádo är nog den gryta som förekommer oftast på tavernorna. Den är mycket enkel att laga till då den i stort sett sköter sig själv sedan den kokat upp och får puttra vidare.
Stifado lagas också ofta då det är panigíri, helgonfest. Man samlas då ofta årligen vid en kyrka och har en fest till ära för den som kyrkan är helgad åt. Då är det enkelt att laga till stifado i stora kärl för att utspisa alla besökare.
Detta recept på stifado är dock avsett för något färre personer, det är ungefär sex portioner.
Den färdiga stifadon.
Ingredienser
1½ kg
½ kg
6
1 burk
3
2
1
1 tsk
1 msk

1 dl
2½ dl
nötkött, t.ex. högrev, ytterlår eller fransyska
smålökar
vitlöksklyftor
krossade tomater
kryddnejlikor
lagerbärsblad
kanelstång
stött rosmarin
salt
svartpeppar
vinäger
olivolja
Tillagning
Putsa köttet om det är mycket hinnor på det och skär det i bitar med ungefär 4 cm:s sida. (En variant är att byta ut nötköttet mot hare vilket är vanligt i Grekland.) Lägg sedan köttbitarna i en gryta. Skala smålökarna och vitlöksklyftorna. Skär varje vitlöksklyfta i några bitar och lägg all lök i grytan. Sedan ska alla övriga ingredienser också i grytan. Häll därefter på vatten så att allt är täckt. Lägg på locket på grytan och låt det hela koka upp för att sedan småkoka i 2-3 timmar med locket på. Stifadon är klar då köttet är mört.
Till stifadon kan man äta pasta av något slag, t.ex. kritharákia som är den grekiska kornformade pastan eller helt enkelt bröd som man också doppar i den goda såsen.
Recept på stifado som pdf-fil utan bilder.
O,TI KALO