Bilder från den grekiska ön Tilos
Del 1  Del 2  Del 3
Byn Livadia som också är Tilos hamn.
Inloppet till viken vid Livadia.
Polishuset i Livadia som byggdes under den italienska tiden 1912-1948.
Kyrkan Ágios Nikólaos i Livadia.
Inne i Livadia.
Detta nu övergivna hus i Livadia är av den typ som byggdes förr på Tilos.
Annan vy av Livadia.
Huvudorten Megalo Chorio. På berget ovanför ligger en korsriddarborg.
En gränd i Megalo Chorio. Högst upp ses en del av korsriddarborgen.
Utsikt från Megalo Chorio mot havet vid stranden Eristos. På slätten var det förr betydande odling av mandel.
Om våren vid Megalo Chorio.
Annan vårbild tagen utanför Megalo Chorio.
Kort beskrivning av Tilos
Tílos, som tillhör Tolvöarna, är en bergig (det högsta berget Profeten Ilias är 654 m ö.h.) och till stor del karg ö, som ligger ungefär mitt emellan de större öarna Kos och Rhodos. De närmaste öarna är emellertid Nissyros och Symi. Öns yta är 63 km² och den har c:a 300 bofasta invånare. I juli och augusti finns betydligt fler personer på ön, många är greker som utvandrat och som kommer tillbaka på besök tillsammans med sina ättlingar. Men också turister av mer vanligt slag, och nuförtiden i ökande antal, kommer under sommarsäsongen.
Tilos har ingen flygplats och man är således begränsad till båtförbindelser, för nödfall finns en helikopterlandningsplats. Flygplats, som är ett önskemål från vissa, har diskuterats, men frågan har också mött motstånd och kända byggplaner finns inte. Två gånger per vecka anländer bilfärjor som går på rutten Pireus - Rhodos - Pireus. Dessutom finns snabbgående båtar som upprätthåller förbindelser med öarna runt om. Denna hemsida har oftast aktuella båtförbindelser för Tilos. Se även hemsidan för ANES, som är båtföretaget på Symi.
På Tilos finns två mindre samhällen, Livádia, som är öns hamn, och huvudorten Megálo Chorió som ligger bakom ett berg och är svår att se från havet. Livadia har flest övernattningsmöjligheter, men det finns det också i Megalo Chorio med omgivning. På senare år har det byggts en hel del hotell, studior och lägenheter (några anmärkningsvärt lyxiga) i Livadia i en accelererande takt, som ett led i att få större turism. För denna utbyggdes också hamnen i Livadia under 2001. I Livadia finns ett postkontor sedan länge och från 17:e juli 2004 finns det också bank och bankautomat.
Tilos, som förr i stort sett bara besöktes av resande på egen hand, håller nu på att få en mer organiserad turism på både gott och ont. En from förhoppning är att denna inte ska förstöra öns charm och speciella atmosfär. Dock har det skett en mycket märkbar förändring sedan 1995. Då den ökande turismen medfört ett högt uttag av vatten från det kommunala vattensystemet så har vattnet i Livadia tidvis varit bräckt och inte lämpligt att dricka eller koka kaffe på. Fenomenet beror främst på underkapacitet i ledningssystemet och inte på brist av vatten på denna annars så vattenrika ö.
Från våren 2004 finnas svensk charter till Tilos (två arrangörer) och inte längre bara på egen hand som förut under några år. Engelsmän och italienare (speciellt under juli och augusti) har sedan tidigare haft organiserade resor i mindre skala till Tilos.
Buss går mellan Livadia och Megalo Chorio och på sommarhalvåret också till stränderna Éristos och Ágios Andónis. Sommartid är också några turistbussar stationerade på ön för utflykter. Det finns dessutom några taxibilar. Mopeder och bilar finns också att hyra, dock inte så billigt som man skulle kunna förvänta sig på ett så förhållandevis litet turistmål som Tilos.
En omotiverat bred väg byggdes för ett antal år sedan uppe i bergen. Den är till för att komma till en sophanteringsanläggning som byggts med bidrag från EU. Den ligger på den andra sidan ön räknat från Livadia. Denna anläggning behövs verkligen, då den gamla "sophanteringen" bara var en soptipp, som inte utgjorde någon vacker syn och som dessutom troligen endast uppskattades av getterna som strövar i bergen. Den nya vägen kan nog utan vidare påstås vara en av de som har de vackraste omgivningarna av alla de vägar som går till en sopstation.
Livadia har en lång strand som dock är ganska smal och bitvis stenig och med en väg (om än lågt trafikerad) alldeles ovanför. Eristos, inte långt från Megalo Chorio, är en mycket lång och bred fin sandstrand. Pláka är också en strand som kan nås med fordon. Dessutom har Tilos flera andra stränder, som kan nås med mer eller mindre strapatsrik bergsvandring. Den som är lättast att nå av dessa är Lethrá. Tilos lämpar sig utmärkt för dem som är intresserade av att vandra med olika svårighetsgrad, det finns såväl ganska slät mark som mycket bergig mark med åsnestigar och getstigar och knappt det.
Några sevärdheter är de övergivna samhällena Mikró Chorió (som emellertid har en bar öppen under högsäsong) och Gerá, där de sista invånarna fanns i början av 1970-talet. Tilos är också berömt för fyndet av några skelettdelar av dvärgelefanter i en grotta, Charkadiogrottan. Denna har grävts ut med bidrag från EU, men den är egentligen ingen större sevärdhet. En asfalterad väg leder till grottan och en mindre anläggning med parkeringsplatser nedanför denna. Där ligger numera ochså en liten friluftsteater, som används av teater- och musikgrupper vilka besöker ön främst under juli och augusti. Megalo Chorio har ett litet museum med fynd från grottan. Ett nytt museum i anslutning till Charkadiogrottan har börjat uppföras.
Dessutom finns på nordvästra delen av ön ett kloster, Ágios Pandelímonas, som ligger som en grön oas högt uppe på och i en brant sluttning av berget Profeten Ilias. Klostret, som är värt ett besök, har inga munkar längre. På söndagar gör den lokala bussen en tur till klostret.
Tilos historia skiljer sig inte mycket från de andra Tolvöarnas. Efter korsriddarnas tid var Tilos under turkarna till 1912, då ön kom under italiensk överhöghet. Efter tysk ockupation fram till våren 1945 under andra världskriget förenades Tilos 1948 med Grekland tillsammans med de övriga Tolvöarna. För den som är intresserad följer en länk till en webbplats, som beskriver genomförandet och svårigheterna med ett telemedicinskt projekt på Tilos, Tim-Tem. Mer detaljer om den gemensamma historien för Tolvöarna och allmänt om ögruppen finns att läsa i översikten nedan.
Del 1  Del 2  Del 3
Något om Tolvöarna

O,TI KALO