Bilder från den grekiska ön Skyros - Företeelser och traditioner
Del 8  Del 1  Del 2  Del 3  Del 4  Del 5  Del 6  Del 7 - Start

Denna sittgrupp skulle kunna uppfattas som avsedd för barn, då sitthöjden på stolarna endast är 25 cm, men så är det emellertid inte alls. Stolarna är något mycket typiskt för Skyros och ett minne från den tid då husen var mycket mindre. Det berättas också att då man suttit färdigt på stolarna så kunde man hängda upp dem på en krok på väggen för att få mer fri golvyta.

De traditionella skyrosstolarna har i regel också en mycket genomarbetad utsmyckning utförd av någon av öns träsnidare. Träsnideri, som har sitt ursprung från den byzantiska tiden, är en konst som var och fortfarande är något som förknippas med Skyros. Denna närbild av ett ryggstöd är från en av de tre stolarna på den tidigare bilden.

Denna hylla har också dekoration utförd av en träsnidare från ön. Det var många som sysslade med träsnidning här förr och det finns fortfarande kvar 6-7 träsnidare.
Tallrikarna på hyllan representerar också ett traditonellt hantverk på Skyros, nämligen keramiktillverkning. Det finns flera keramikverkstäder som inte bara tillverkar tallrikar, även om dessa är det mest typiska.

Det traditionella taket på ett skyroshus är platt och insidan ser ut på detta sätt. Ovanpå träbjälkarna ligger strån av italienskt rör (liknar bambu och har latinska namnet Arundo donax) tätt packade och ovanpå dessa en tätande massa som kunde vara lera blandad med t.ex. tång eller så var det murbruk. Tak som görs på detta traditionella sätt nuförtiden har ett gjutet lager överst.

Öppen spis av gammal skyrosmodell. Utanpå spisen sitter bl.a. tre koppartallrikar. Kopparslageri var också en gammal sysselsättning på Skyros.

Varianter av detta fyrkantiga kapitäl är mycket vanligt på alla typer av grindstolpar och murar.

Detta är den gamla traditionella fotbeklädnaden på Skyros, trochádia, som är något mittemellan sandal och sko. Man kan då och då fortfarande se äldre som använder sådana. De på bilden var dock ganska ensamma bland de mer vanligt utformade lädersandalerna utanför en skoaffär.

Åsnor används inte i så stor utsträckning som arbetsdjur i Grekland numera. På Skyros används de dock fortfarande en hel del. I gränderna i Chora är de överlägsna motorfordon som transportmedel.
Något om företeelser och traditioner på Skyros
Förutom det som nämnts i bildtexterna ovan måste också nämnas att utsökt broderi också hör till de gamla konstutövningarna på Skyros. Ön har också vackra folkdräkter. För den som är intresserad av skyrianskt hantverk och folkliv genom tiderna rekommenderas varmt ett besök på Faltaits museum, som ligger högt uppe i Chora alldeles nedanför Brookeplatsen.
Faltaits museum är skapat av konstnären, författaren, museimannen, folklivsskildraren m.m. Mános Faltáits (1938-2012). Manos Faltaits var son till författaren och publicisten Konstandínos Faltáits (1891-1944) som är begravd på kyrkogården i Chora. Förutom att vara ett skyrianskt konst- och folklivsmuseum finns där historiska dokument, böcker publicerade av greker i europeiska städer, gamla grekiska redskap, skulpturer och inte minst tavlor av Manos Faltaits själv. Det hela är en mycket imponerande och intressant samling. I anslutning till muséet finns också en trädgård och en friluftsteater sedan ett kvartssekel tillbaka. Muséet har en nätplats på tre språk.
Här är också platsen att nämna något om karnevalen på Skyros. Den har speciella lokala inslag, främst "Getmannen" (O Géros, vilket betyder den gamle), som dansar genom gränderna och har en mask för ansiktet bestående av ett getskinn med hål endast för ögonen. Han har svart yllemantel, herdebyxor och på fötterna har han den traditionella fotbeklädnaden trochádia som finns på bild ovan. Dessutom har han många bjällror sittande runt midjan och i handen en herdekäpp. Det finns också andra figurer i dansen. Se vidare denna artikel, tyvärr endast på grekiska men det finns flera bilder. Seden påstås ha sitt ursprung från en hård vinter för länge sedan då männen var tvungna att stanna uppe i bergen med sina getter. Tyvärr dog getterna av hunger och kyla och då männen återvände var de iförda de döda getternas skinn och bjällror.
Mer om Skyros finns på öns startsida.
Del 8  Del 1  Del 2  Del 3  Del 4  Del 5  Del 6  Del 7 - Start
O,TI KALO