Bilder från den grekiska ön Skyros - Start och beskrivning
Del 1  Del 2  Del 3  Del 4  Del 5  Del 6  Del 7  Del 8
Huvudorten på Skyros heter Chora och ses här från nordväst. I Chora bor de flesta invånarna på ön, denna och fler bilder från orten finns i del 1.
Kort beskrivning av Skyros
Skyros (Skíros) är den största ön i ögruppen Sporaderna, men det är bara en geografisk indelning. Administrativt och kulturellt hör ön till den 24 km åt sydväst liggande stora ön Évia, medan den byggnadsmässigt mest liknar en kykladisk ö. Skyros har omkring 3000 invånare, varav de flesta bor i och omkring huvudorten Skyros som också kallas Chóra (beskrivs i del 1 och del 2). I fortsättningen kallas här huvdorten Chora för att inte sammanblandas med ön i sin helhet. Näst största byn är hamnbyn Linariá (beskrivs i del 4) med 150 invånare, övriga bosättningar har få invånare.
Om man ser på en karta över Skyros så ser man att ön kan sägas bestå av en nordlig och en sydlig öhalva vilka hålls ihop av ett 3 km brett näs. Ytan är 215 km² och längden från nordväst mot sydost är 28 km. Mer om geografin och stränder (om dessa se också bilder med bildtext i del 1 och del 4) finns på sidorna som beskriver norra öhalvan (del 5) resp. södra öhalvan (del 6). Runt Skyros finns flera mindre öar av vilka de största är Skiropoúla och Valáxa. Faunan på Skyros har två speciella inslag, nämligen skyroshästen och den endemiska skyrosödlan.
Skyros är verkligen en pärla bland de grekiska öarna där livet flyter tämligen lugnt förutom under högsäsongen, som inträffar under andra halvan av juli och augusti. Men inte ens då lär det vara svårt, enligt lokalbefolkningen, att hitta en tämligen avskild strand om man inte befinner sig i strandområdet nedanför Chora (Magaziá, Mólos och Girísmata, se bland bilderna i del 1) där de allra flesta besökarna bor. Det är främst greker som kommer till ön. Det finns inget charterflyg annat än att det under sommaren en gång i veckan kommer ett plan från Amsterdam. Därför får övriga nordeuropeiske besökare av naturliga skäl ofta frågan om de är från Holland. Ett engelskt reseföretag med holistiska kurser har också mindre anläggningar på Skyros (se något om detta i del 5).
Det märks mycket tydligt att turismen är begränsad och att massturismen är helt frånvarande på Skyros. Man känner sig välkommen och t.ex. är kyrkor i regel aldrig låsta och uthyrare av olika slag verkar lita fullständigt på besökarens ärlighet. Detta fenomen är påtagligt och för tankarna många år tillbaka i tiden jämfört med andra numera mer frekventerade ställen i Grekland.
Det främsta sättet att ta sig till Skyros är med bilfärja från Kími på Evias nordvästkust till Linaria. Resan tar ungefär två timmar. Det går normalt en tur per dag i vardera riktningen, förutom under högsäsongen då det är två. Se tidtabell från färjebolaget SNE. Kymi ligger inte direkt efter allfarvägarna och dessutom ligger hamnen (Kími Paralía) några kilometer nedanför själva staden högre upp i bergen. Därför finns det direktbuss från Athen till båten i Kymis hamn och vice versa. I Athen åker man från Bussterminal B vid Liossiongatan 260. Man kan t.ex ta sig dit från Omonia med Gröna tåglinjen, kliva av vid Káto Patíssia och sedan gå fem minuter till terminalen. I Kymi kan man köpa båtbiljett i en liten byggnad alldeles invid båten. När man åker från Skyros köper man bussbiljetten redan på Skyros.
Under högsäsong förekommer dessutom gles båtförbindelse med övriga Sporaderna och det har åtminstone tidvis gått en båt ända från Thessaloniki via Sporaderna och Skyros till Pireus. Närmare om dessa båtförbindelser är inte bekant. Säkert är dock att det går utmärkt att flyga till Skyros då det finns flygförbindelser med Athen (onsdag och lördag) och med Thessaloniki (måndag, onsdag och fredag). Flygplatsen ligger längst norrut på ön.
På Skyros finns lokalbuss med Chora som nav, turtätheten och omfattningen beror på säsongen. Främsta busslinjen är mellan Chora och bilfärjan i Linaria dit det alltid går en buss tur och retur i anslutning till varje ankomst och avgång. Dessutom går det bussar till en del övriga ställen, bl.a. stränder, under sommarhalvåret. Taxi finns förstås också.
Redan under romartiden bröts en speciell sorts marmor på Skyros och viss brytning förekommer ännu, vilket man kan se om man beger sig ut på ön. Något om hantverk, kultur och traditioner på ön berörs i del 8. En, och en något ovanlig, liten kyrka av alla de som finns har fått en egen sida (del 7).
Skyros var bebott redan omkring 3000 f.Kr. enligt utgrävningar som gjorts vid Akropolis i Chora. Lämningar av en stad från bronsåldern finns vid Palamari, se mer i del 5. Fortfarande i förhistorisk tid fanns det enligt Homeros två personer som var särskilt förknippade med Skyros, nämligen Theseus, mer känd för att ha dödat minotauren i labyrinten vid Knossos på Kreta, och Akilles (Achilléas), kämpen i det trojanska kriget.
Kungen av Skyros, Lykomedes, inbjöd Thesus till ön där han blev populär bland invånarna och de böjade uttrycka en önskan att Theseus skulle bli ny kung. Givetvis gillade inte Lykomedes detta, utan han såg till att Theseus blev kastad utför klippan vid Chora, varvid denne givetvis omkom. Akilles mor, gudinnan Thetis, ville undkomma förutsägelsen att Akilles skulle bli dödad i det trojanska kriget. Därför sände hon honom till Skyros där han fick växa upp förklädd till flicka. Odysseus, som for till ön eftersom en siare sagt att grekerna inte skulle kunna vinna kriget utan Akilles hjälp, lyckades dock avslöja Akilles trots förklädnaden och fick med honom i kriget där denne också enligt förutsägelsen blev dödad.
Vidare, enligt Homeros, var den mykenska tiden runt 1500 f.Kr. en blomstringstid för Skyros. 475 f.Kr. kommer ön under Athens styre vilket den fortsatte att vara under både den hellenistiska tiden och den romerska tiden. Sedan under den senare byzantinska tiden kommer en ny uppgångstid. Efter det att Konstantinopel 1204 intagits av korsfararna kom Skyros under venetianskt styre. Under senare delen av 1300-talet kommer ön under turkarna för att sedan ges tillbaka till Byzantium. När Konstantinopel 1453 erövras av turkarna kommer venetianarna åter till Skyros.
1538 intas Skyros av turkarna under amiralen Barbarossas (som av den turkiske sultanen fått namnet Khair ed-Din och vilken var mytilinier av rumeliskt ursprung vars far övergått till islam) ledning, varefter nästan 300 års turkisk ockupation följer. Under befrielsekriget, som började 1821, deltog Skyros i bekämpandet av turkarna och 1829 befriades ön för att sedan ingå i den nybildade grekiska staten. Den turkiska representationen på Skyros var emellertid mycket sparsam och det flyttade inga turkar dit. Det finns därför heller inga lämningar på ön från den turkiska tiden.
Del 1  Del 2  Del 3  Del 4  Del 5  Del 6  Del 7  Del 8
O,TI KALO